• Ügyfélszolgálat telefonszám: +3620 586 8986 H - P: 08:00 - 17:00 Email címünk: info@luxpont.hu

COG E27 8W FILAMENT ismertető + E27 hagyományos izzó összehasonlítás

Ebben a tesztben, ismertetőben nem célunk pontosan ismertetni a termékek működését, a technológiák sajátosságait. Ahhoz egy könyv is kevés lenne. Nem szeretnénk száraz adatokkal untatni Téged kedves olvasó. Csak a méréseink alapján szeretnénk egymás mellé állítani a jelen-jövő technikáját (LED) és a múlt egyik nagy találmányát a hagyományos izzószálas égőt.

Cikkünkhöz készült egy FULL-HD videó is (napokon belül elérhető youtube csatornánkon), melyben több hagyományos izzóval mérünk össze COG FILAMENT | SZÁLAS LED égőket. A képek nagyrésze a videóból lettek kivágva. Az írásból kiderül végre, hogy vajon mennyire hatékonyak ezek a fényforrások, világítanak, vagy csak pislákolnak, egyáltalán milyen a színvisszaadásuk.

Tesszük ezt azért, mert a LED világítástechnika végre eljutott arra a szintre, hogy megfizethető áron elérhető bárki számára, a tényleg hosszú élettartamú, nagy fényerejű, biztonságosan üzemeltethető LED-es fényforrás.

Vágjunk is bele.

Tesztalanyok:

 • 75W izzószálas hagyományos e27 égő
 • E27 8W LUXPONT FILAMENT | SZÁLAS LED égő COG technológia

Hagyományos E27 izzólámpa

Működés, felépítés, miért is világít:

 • üvegbura
 • nemesgáz
 • volfrámszál
 • árambevezető
 • árambevezető
 • állvány
 • üveg állvány
 • elektromos kontaktus
 • menet
 • szigetelés
 • elektromos kontaktus

A villanykörte üvegburájában izzószál van elhelyezve, ami a hagyományos izzó esetében volfrám szál. Elektromos áram hatására a szál felizzik és fényt bocsájt ki. Alapesetben ez hamar tönkremenne, de az üvegburában semleges gáz van, amely megóvja a levegő oxidáló hatásától. Az izzólámpát (égőt, villanykörtét) különböző méretben, teljesítményben és foglalattal (fejeléssel) gyártják.

Színvisszaadását tekintve azt lehet rá mondani, hogy megszokott (videó, filmfelvételekhez alkalmatlanul vörösbe sugárzó), színhőmérséklete kellemes, meleg fény 3200 Kelvin. Élettartamuk alatt csak kis mértékben csökken a fényük. A bekapcsolás pillanatában az izzók nagyon gyorsan (2ms) elérik fényáramuk maximumát, így mondhatjuk azt, hogy azonnal teljes fényerővel világítanak.

Az általános célra készített égők élettartama nagyjából 1000 óra, ami napi 5 órával számolva 200 nap. Ez sokszor jócskán lerövidül, ugyanis a volfrám ellenállása sokkal kisebb hidegen, mint melegen, így bekapcsoláskor nagyobb áramot vesznek föl, mely tönkreteheti az izzószálat. Egy rossz kapcsoló, mely nem érintkezik rendesen, vagy amikor a gyermekek le-föl kapcsolgatják a lámpát, hamar megpecsételheti egy villanykörte életét. Ilyenkor a szál folyamatosan a fönt említett magasabb terhelésnek van kitéve.

Az izzók legnagyobb hátránya a kis fényhasznosítás. A hatásfok nagyon kicsi, hiszen csak az energia 2-5%-át képesek hasznosítani fényként. A többi energia, hőként kárba vész. Emiatt lehet sokaknak ismerős az érzés, amikor egy kiégett égő kitekerése égési sérüléseket okozhat, vagy csak egyszerűen nem lehet azonnal kicserélni az adott fényforrást, ha nincs valamilyen hőszigetelő anyag, rongy a kezünk ügyében.

A búra anyagát tekintve általában lágy-üveg. Természetesen ebben az esetben is a hagyományos E27-es égőről beszélünk. Halogén és más izzók esetében kemény-üveg, kvarc stb. A lámpa feje, leggyakrabban Edison-menetes E (27), ahol a 27 a fej külső átmérőjét jelenti mm-ben. A burát tekintve pedig A60, amely a metrikus rendszer szerint a búra legszélesebb része mm-ben.

E27 8W LUXPONT FILAMENT | SZÁLAS LED égő COG technológia

Működés, felépítés, miért is világít:

Akkor nézzük, a jövő fényforrása hogy muzsikál.

LED-es fényforrással szerelt termékünk esetén szintén üvegburával állunk szemben. Ez a minőség jele is egyben a FILAMENT kategóriába sorolható fényforrásoknál.

COG és FILAMENT egyáltalán mi ez? Miért jó ez nekem?

Az általános technológiával ellentétben, ahol a LED chipeket fektetve szerelik fém felületre, itt egymástól elkülönített átlátszó oszlopokra helyezik azokat, majd foszforral vonják be. Ezt az új technológiát nevezik Chip on Glass-nek COG-nek, azaz chip az üvegen eljárásnak.

Elrendezésüket tekintve mintha izzószálak lennének, csak ezek üveg oszlopok. Ezek az üveg vagy szintetikus zafír tornyocskák, nagyon vékonyak, csak 1.5 mm átmérővel rendelkeznek. A hosszúságuk viszont 30 mm, ami gondoskodik a nagy fényerőről és a magas vetítési szögről.

A COG előnye az, hogy közel 360 fokos a vetítési szöget értek el a technológiával (ez a képeken is jól megfigyelhető) és az elrendezésnek köszönhetően, illetve a burában lévő nemesgáz tulajdonsága miatt (is) 35 C fok fölé nem nagyon melegszik a bura. Így a hagyományos égőnél jelentkező égető problémát nyugodtan elfelejthetjük. Ez főként azt jelenti, hogy nagyon hatékonyan hasznosítja az áramunkat a fényforrás. Nem folyik ki hő formájában pénztárcánkból a pénzünk.

Továbbá a szálaknak köszönhetően a megszokott látványt tárja elénk, mely sokkal természetesebb az ember számára, mint a normál LED égőké.

A COG technológia a színhőmérsékletre is hatással van. Közel olyan, teljes értékű fénykibocsátása van, mint egy hagyományos izzónak. Ez igaz a szép kellemes sárgás fényére is. Mintha egy hagyományos égőnk lenne. A fényhasznosítása 100 lumen/W fölött van, ami nagyon jónak mondható a mai technológiák között. A fényvisszaadási indexe (Color rendering index - CRI) pedig 80 fölött van. Ez szintén nagyon jónak mondható a LED–ek világában.100-as értéknek a nappali fényt vesszük. A képeken is látható a normál izzóhoz képest, hogy nincsenek idegen színek. Azaz a piros tényleg piros, nem narancssárga, a zöld tényleg zöld és nem sárga stb.

Vibrál? Nem vibrál?

A vibrálás a LED-et működtető, meghajtó egységen múlik. Lehetnek egyszerűek, (pár ellenállás dióda, kondenzátor) vagy összetettebb, integrált áramkörrel vezérelt önszabályzó tápegységek. Ez utóbbi, ami kiküszöböli az agy/szem által oly fárasztónak mondható vibrálást. Továbbá ezek a tápegységek fix fényerőt biztosítanak, míg az egyszerűbb társaiknál 10%-os feszültségesére 10-15%-ot változik a fényforrás fényereje. Természetesen a LUXPONT COG fényforrás, az utóbbi, azaz a vibrálás mentes működést biztosító tápegységgel (driver-el) van szerelve.

Élettartamát tekintve, minimum 20.000 üzemóra. Ez napi 5 órával számolva is 4.000 nap, amely több mint 10 év. Továbbá figyelembe vehetjük azt is, hogy a 8W-os fényforrás egy 75W-os hagyományos izzóval egyenértékű Ez nem kis dolog W/lumen arányban.

Megmérettetés

A képen és a videón is jól látszik, hogy a 8W-os COG LED fényereje nagyobb, mint a 75W-os hagyományos izzóé. A vetítési szög, pedig megegyezik. A széleken a fényerő pedig nagyobb.
A kamerát manuális üzemmódban használtuk a kép készítésének idejére, hogy mindkjét felvétel azonos beállításokkal készüljön. Így ténylegesen látszik a különbség. A teljesítményfelvétel és a fényerő eredménye jól látszik demó szekrényünk kijelzőjén. (A videónkon a 4, 6, 8 as COG és a 40, 60, 75 ös izzó is megtekinthető).
E27 8W LUXPONT FILAMENT | SZÁLAS LED égő COG
Tápfeszültség85-265V AC
Frekvencia50-60 Hertz
Névleges teljesítmény8 Watt
Foglalat típusaE27
Fénykibocsátás színeMeleg fehér (WW)
Fényáramtöbb mint 900 lumen
Vetítési szög~360°
Élettartamtöbb mint 20.000 óra
LED típusCOG (Chip on Glass)
Színhőmérséklet3000 -- 3200 Kelvin
CRI (color range index)nagyobb mint 80
Dimmelhetőnem
Viselkedés, egyéb tulajdonságok, adatok
Hatékonyság~120 lumen/W
Hőtermelésalacsony (bura max. 35 C°)
Gyors egymás utáni ki-be kapcsolásra érzékenynem
Gyors bemelegedési időigen
Vibrálnem
Fogyasztás egy évre napi 5 órával számolva (46 Ft/kWh)5*8*365 = 14.600 Watt, azaz 14.6kW = 46*14.6 = 671 Ft
75W izzószálas hagyományos E27 égő
Tápfeszültség230V AC
Frekvencia50-60 Hertz
Névleges teljesítmény75 Watt
Foglalat típusaE27
Fénykibocsátás színeMeleg fehér (WW)
Fényáram885 lumen
Vetítési szög~360°
Élettartam1.000 óra
LED típus-
Színhőmérséklet3200 Kelvin
CRI (color range index)100
Dimmelhetőnem
Viselkedés, egyéb tulajdonságok, adatok
Hatékonyság11.8 lumen/W
Hőtermelés~95%-át az energiának elfűti
Gyors egymás utáni ki-be kapcsolásra érzékenyigen
Gyors bemelegedési időigen
Vibrálnem
Fogyasztás egy évre napi 5 órával számolva (46 Ft/kWh)5*75*365 = 136.875 Watt, azaz 136,875kW = 46*136.875 = 6.296 Ft

Számoljunk kicsit!

Ha a fönti számításokat vesszük alapul és levonjuk a LED árát már az első évben visszahozza az árát, sőt sporól nekünk a LED-es fényforrásunk. 10 Égővel számolva már 62.960 Ft van szemben a 6710 Ft -al. Ez 56.250 Ft. Ki mire költené!

Ez egy lakásnál, irodánál, üzletnél nézve, ahol sok-sok hagyományos égő található jelentős megtakarítást jelent. Több 20.000 - 30.000 FT-ot évente!

Kimondhatjuk, hogy a LED technológia eljutott oda, hogy csak előny származhat abból, ha lecseréled otthonodban, munkahelyeden, üzletedben stb. a hagyományos E27 izzókat erre a típusra.

Ár/érték aránya jó, belátható időn belül (kevesebb mint egy év) megtérül a befektetés. Mint mindenhol a piacon, itt is megtalálhatóak a névtelen LED-el szerelt fényforrások, ezeknél gyakori a 60-70 lumen/watt hatásfok. Összevetve ez a 120 körüli lumen/Watt-al majdnem 50%-al kevesebb fényt eredményez ugyanannyi energiából.

Aztán jön az élettartam kérdés. Ott sok gyártó túlhajtja a fényforrást, így kicsikarva a LED-ből a több fényerőt, amely drasztikusan megrövidíti a LED élettartamát.

A fényvisszaadással kapcsolatosan pedig, szintén mindenki ír mindenfélét. A 90 és afeletti értékek legtöbbször gyanakvásra adhatnak okot, ha olcsó a fényforrás, ugyanis a 90 feletti CRI értéket kapott chipek válogatottak, gyártásuk költségesebb, árazásuk 9-10 ezer Ft-tól kezdődnek. Professzionális felhasználásra készítik őket (stúdióknak, színpadtechnikára stb.), ennek megfelelően vannak árazva is.

Nálunk ellenőrzött, minőségi fényforrásokat vásárolhat, garanciával.

Ha pedig az energiatakarékos fénycsövek kiváltása a cél, a LED-re való cserével megszűnik a zavaró és hosszas bemelegedési idő, illetve nem probléma a ki-be kapcsolás.

Nincs más hátra, VÁLTS! Klikk a képre és cseréld le mielőbb hagyományos izzód!

Cikksorozatunk első részének végére ékeztünk. A következő számban a LED szalagokról, vezérlőkről lesz szó. Illetve készülnek rövid FÉNYTÁR-ba kerülő leírásaink melyek a világítástechnikával kapcsolatos fogalmakat, technológiákat tárgyalják.

LED-re fel!

Lájkold oldalunkat és ne maradj le a további érdekes leírásokról, tesztekről, akciókról.

Ha pedig tetszett a cikk és megmutatnád másoknak is, ne habozz, oszd meg!